Diensten als DeadSocial en LivesOn houden Facebook en Twitter levend, ook na de dood.

Zonder uitzondering roept de hedendaagse digitale wereld nieuwe vraagstukken op die we voorheen niet kenden. Wanneer het onderwerp van de dood hier ook nog eens bij komt stijgt de complexiteit tot een ongekend niveau. Een afscheid van- en een herinnering aan een dierbare stoppen niet meer bij een ceremonieel afscheid, een gedenkplaats of foto's. Met de komst van social media is een necrologie misschien wel nooit meer helemaal 'af'.

Wanneer we iets op Facebook of Twitter plaatsen, of een (zakelijk) document in de cloud opslaan denken we meestal niet aan onze eigen onsterfelijkheid. Daarbij denken we waarschijnlijk al helemaal niet aan wat er met onze 'online bezittingen' gebeurt als wij er zelf niet meer zijn. En hoe zit het met het beheer van onze accounts, blijven ze überhaupt voortbestaan?

Volgens ICT jurist Wouter Dammers van ICTRecht in Amsterdam, leert de praktijk ons dat "bijna niemand bij dit soort vraagstukken heeft stilgestaan". Maar, de digitale dood vormt een steeds actueler onderwerp in ons leven. Facebook toont ons de harde urgentie; acht jaar na de oprichting waren er al 30 miljoen leden overleden. Wanneer deze trend doorzet en alle profielen van overledenen blijven bestaan, heeft Facebook in 2065 meer dode dan levende leden. Maar hoe gaat een media als Facebook, of bijvoorbeeld Twitter, eigenlijk om met overleden profielhouders?

Momenteel worden profiel pagina's van overleden personen op Facebook omgezet naar een herdenkingspagina. Deze pagina's tonen foto's en berichten onder de eerder gekozen privacy instellingen, maar nabestaanden kunnen geen aanpassingen maken. In de toekomst zal dit veranderen; gebruikers wijzen een 'erfgenaam' aan die het beheer en gebruik van de pagina in handen krijgt. Zo kan een profiel na de dood eeuwig voortbestaan.

Google biedt de Inactieve Accountmanager aan. Deze stuurt na een bepaalde periode van inactiviteit een bericht aan de beheerder. In dit bericht wordt vastgesteld dat de persoon in kwestie al een bepaalde tijd (3 tot 12 maanden) 'inactief' is geweest. Bij het uitblijven van een tegenbericht zal het profiel toegewezen worden aan een eerder genoemde erfgenaam.

Twitter heeft ervoor gekozen om de overledene "levend" te houden. Dit doen ze via LivesOn. Deze app beweert via robots, gevoed door algoritmes, het Twitter gedrag van een levende na te kunnen bootsen. Op die manier Twittert een persoon na de dood nog 'vrolijk' door. Of zoals LivesOn zegt; "When your heart stops beating, you'll keep tweeting."

Om de komende 999 jaar vooruit berichten te kunnen plaatsen kan men zich aanmelden bij DeadSocial. Zij maken het mogelijk om na het overlijden vooraf ingestelde berichten te blijven plaatsen op Facebook, Twitter en LinkedIn. Zo kunnen nabestaanden op hun verjaardag felicitaties blijven ontvangen van de overledene.

Al deze initiatieven zijn redelijk nieuw maar roepen nu al vele ethische, psychologische en juridische kwesties op. Voorstanders menen dat ze een 'digitale extensie' vormen van de ouderwetse. Maar, zijn kunstmatige Tweets wel een extensie hiervan? Hoe gaan we om met misbruik? De dood vormt in dit geval het ultieme gebrek aan verantwoording. En wat voor toekomst huist er eigenlijk in een online platform wat gerund wordt door digitale spoken?

We merken dat er steeds meer behoefte komt aan het online delen van herinneringen en het herdenken van dierbaren. Online maakt het mogelijk dat overal én op ieder gewenst tijdstip een dierbare herdacht kan worden middels een uiting zoals een gedicht, foto, video of tekst. Het is een mooie vorm van verbondenheid, juist wanneer betrokkenen niet in staat zijn fysiek samen te komen; een online ontmoetingsplaats. Herinneringen kunnen worden bekeken en gelezen waar en wanneer daar behoefte aan is, gesloten of openbaar. Aggeloo is dan ook al een tijdje bezig met het creëren en optimaliseren van haar nieuwe Memories Platform; een prachtige plek voor levende herinneringen.

logo_solo_greenlogo.jpg#asset:47043

Dat dit een sterk idee is met draagvlak, is gebleken als we kijken naar de NPO in samenwerking met de Evangelische Omroep. Zij hebben sinds 1 september óók een herinneringsplatform genaamd 'Ik mis je', naar het gelijknamig televisieprogramma, gelanceerd. Goed om te zien dat andere branches ook steeds meer bij het belang hiervan stilstaan en dit initiatief oppakken.

Memories, ons nieuwe platform, staat centraal tijdens de Uitvaartbeurs. Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering en dát is waarom wij geloven in juist deze nieuwe manier van herinneren.

Arcawrap (http://www.arcawrap.nl) is een innovatieve onderneming die het mogelijk maakt uitvaartkisten te personaliseren door middel van eigen -en standaard ontwerpen. “Het fantastische aan dit concept is dat echt alles mogelijk is, zelfs het kleinste idee kan samen met u tot realiseerbaar ontwerp worden gebracht.”  Wendy van der Linden, het (creatieve) brein achter dit initiatief, vindt dat uitvaartkisten verder afgestemd mogen worden op de individu. “Een uitvaart is heel persoonlijk, dus zo ook zeker de kist. Op deze manier kan het verhaal van een verloren dierbare op een nóg mooiere manier worden verteld.”

Door een aantal keer met Wendy afgesproken te hebben zagen wij beiden de toegevoegde waarde van een app. Een website is eigenlijk een visitekaartje van de onderneming. Een app wordt doelgericht gedownload en steekt anders in elkaar dan een website. Een app draait om inspiratie, gemak en service. Dat was juist waar Wendy naar op zoek was. “Aggeloo kwam met het idee om een inspiratie-app voor Arcawrap te ontwikkelen omdat wij graag interactie willen met dierbaren, het delen van weetjes, informatie maar ook afbeeldingen en herinneringen. Door Aggeloo de opdracht te geven iets te bedenken en ze te laten doen waar ze goed in zijn, hebben we nu een toegankelijke en gebruiksvriendelijke applicatie. Hiermee kunnen we online eenvoudig en ongedwongen met dierbaren in contact blijven en ideeën delen. Thumbs up for the good work guys!”

blogpost-12-09.jpg#asset:46561

Zo ziet u maar… Zo divers als uw aanbod is, zijn wij dan ook met onze mogelijkheden. We ontwikkelen niet alleen online oplossingen voor uitvaartondernemers maar ook voor leveranciers en partners. Daar zijn wij apetrots op! Het is een hele mooie wisselwerking dat een leverancier op deze manier interactie met families én met de ondernemer kan hebben. U kunt de app gratis downloaden in de Appstore. Wil de familie nét even wat anders? Dan biedt Arcawrap ongetwijfeld een oplossing. Arcawrap staat te popelen om haar producten en nieuwe app te tonen aan de branche. Ze zijn dan ook voor de eerste keer te vinden op de Vakbeurs te Gorinchem 28, 29 en 30 september.  

Zowel Wendy als wij van Aggeloo nodigen u van harte uit voor een gezellig gesprek en een drankje op onze stands! Het aftellen is begonnen, graag tot dan! 

Op een eenvoudige manier meer traffic naar uw website
Wat fijn om ondernemers zo enthousiast te horen over het gebruik van ons online condoleanceregister. Het verrast ons maandelijks als wij zien hoeveel mensen de behoefte hebben om een online boodschap te delen. Mensen schrijven vaak een persoonlijke herinnering die zij hebben met de overledene. Zo bijzonder en waardevol voor de nabestaanden, echt van onschatbare waarde! Een leuk weetje. Deze maand hebben ruim 20.000 (!) mensen een register ondertekend bij uitvaartondernemers met de integratie van een register van Aggeloo op hun website.

WAUW!

Condoleance2.png#asset:44957Waarom online condoleren? 
Vandaag aan het woord: Lowie van Gorp, Van Gorp Uitvaartzorg uit Kaatsheuvel (http://vangorpuitvaartzorg.nl/). Een dorp met ongeveer 16.000 inwoners. Soms denkt men dat online condoleren niet past in kleine dorpen die weinig inwoners telt. Integendeel. Iedereen heeft de behoefte om een persoonlijke herinnering te delen en eventueel meer te weten te komen over de uitvaart. Benieuwd naar het positieve effect? 

In 2014 is Lowie van Gorp, Van Gorp Uitvaartzorg, gestart met zijn eigen onderneming http://vangorpuitvaartzorg.nl/ Hij maakt gebruik van het condoleanceregister van Aggeloo sinds vorig jaar zomer. Het condoleanceregister levert hem wekelijks honderden bezoekers op zijn website. Overigens maakt hij sinds mei 2016 ook gebruik van zijn eigen mobiele app. Vanaf nu gratis te downloaden in de Appstores onder ‘Van Gorp’. 

Lowie omschrijft enkele meerwaarde en het positieve effect van het condoleanceregister. De kernwoorden van het condoleanceregister zijn voor hem:

"Hartverwarmend, tastbaar, waardevol, vindbaarheid en naamsbekendheid."

Condo.png#asset:44956


HARTVERWARMEND
Soms worden op het register herinneringen gedeeld die bij de familie niet bekend zijn. Het zijn ontboezemingen van oud-collega's of bekenden van vroeger. Zo'n verhaal is een hartverwarmende verrassing voor de nabestaanden.

TASTBAAR
Enkele maanden na de uitvaart sluit ik het register. Het is dan niet meer zichtbaar op internet. De familie ontvangt dan van mij een boekje met alle boodschappen die mensen hebben achtergelaten. Families zijn blij met de tastbare herinneringen. Voor mij is het een mooi contactmoment.

WAARDEVOL VOOR LATER
Zeker als er jonge kinderen betrokken zijn bij het afscheid is het fijn als zij later de herinneringen kunnen lezen die zijn opgeschreven over hun vader, moeder, opa, oma, broer of zus. 

VINDBAARHEID
Je denkt er wellicht niet als eerste aan, maar het is goed voor je ranking in Google. Een condoleanceregister genereert bezoekers op jouw website. En sites die veel bezocht worden, zijn populairder bij zoeken in Google.

GERICHTE NAAMSBEKENDHEID
Het is belangrijk dat je op de rouwkaart vraagt of mensen hun persoonlijke herinneringen willen delen in het condoleanceregister. Dit is tevens reclame voor je bedrijf, want jouw website en dus jouw bedrijf wordt genoemd. Tja, iedereen weet dan meteen dat jij de uitvaart begeleidt.


aggeloo_logo_DEF_zwart.png#asset:178In de volgende blog informeren wij u graag over de Vakbeurs: 28, 29 en 30 september in Gorinchem. Wij zijn erbij, 3 dagen lang!