Diensten als DeadSocial en LivesOn houden Facebook en Twitter levend, ook na de dood.

Zonder uitzondering roept de hedendaagse digitale wereld nieuwe vraagstukken op die we voorheen niet kenden. Wanneer het onderwerp van de dood hier ook nog eens bij komt stijgt de complexiteit tot een ongekend niveau. Een afscheid van- en een herinnering aan een dierbare stoppen niet meer bij een ceremonieel afscheid, een gedenkplaats of foto's. Met de komst van social media is een necrologie misschien wel nooit meer helemaal 'af'.

Wanneer we iets op Facebook of Twitter plaatsen, of een (zakelijk) document in de cloud opslaan denken we meestal niet aan onze eigen onsterfelijkheid. Daarbij denken we waarschijnlijk al helemaal niet aan wat er met onze 'online bezittingen' gebeurt als wij er zelf niet meer zijn. En hoe zit het met het beheer van onze accounts, blijven ze überhaupt voortbestaan?

Volgens ICT jurist Wouter Dammers van ICTRecht in Amsterdam, leert de praktijk ons dat "bijna niemand bij dit soort vraagstukken heeft stilgestaan". Maar, de digitale dood vormt een steeds actueler onderwerp in ons leven. Facebook toont ons de harde urgentie; acht jaar na de oprichting waren er al 30 miljoen leden overleden. Wanneer deze trend doorzet en alle profielen van overledenen blijven bestaan, heeft Facebook in 2065 meer dode dan levende leden. Maar hoe gaat een media als Facebook, of bijvoorbeeld Twitter, eigenlijk om met overleden profielhouders?

Momenteel worden profiel pagina's van overleden personen op Facebook omgezet naar een herdenkingspagina. Deze pagina's tonen foto's en berichten onder de eerder gekozen privacy instellingen, maar nabestaanden kunnen geen aanpassingen maken. In de toekomst zal dit veranderen; gebruikers wijzen een 'erfgenaam' aan die het beheer en gebruik van de pagina in handen krijgt. Zo kan een profiel na de dood eeuwig voortbestaan.

Google biedt de Inactieve Accountmanager aan. Deze stuurt na een bepaalde periode van inactiviteit een bericht aan de beheerder. In dit bericht wordt vastgesteld dat de persoon in kwestie al een bepaalde tijd (3 tot 12 maanden) 'inactief' is geweest. Bij het uitblijven van een tegenbericht zal het profiel toegewezen worden aan een eerder genoemde erfgenaam.

Twitter heeft ervoor gekozen om de overledene "levend" te houden. Dit doen ze via LivesOn. Deze app beweert via robots, gevoed door algoritmes, het Twitter gedrag van een levende na te kunnen bootsen. Op die manier Twittert een persoon na de dood nog 'vrolijk' door. Of zoals LivesOn zegt; "When your heart stops beating, you'll keep tweeting."

Om de komende 999 jaar vooruit berichten te kunnen plaatsen kan men zich aanmelden bij DeadSocial. Zij maken het mogelijk om na het overlijden vooraf ingestelde berichten te blijven plaatsen op Facebook, Twitter en LinkedIn. Zo kunnen nabestaanden op hun verjaardag felicitaties blijven ontvangen van de overledene.

Al deze initiatieven zijn redelijk nieuw maar roepen nu al vele ethische, psychologische en juridische kwesties op. Voorstanders menen dat ze een 'digitale extensie' vormen van de ouderwetse. Maar, zijn kunstmatige Tweets wel een extensie hiervan? Hoe gaan we om met misbruik? De dood vormt in dit geval het ultieme gebrek aan verantwoording. En wat voor toekomst huist er eigenlijk in een online platform wat gerund wordt door digitale spoken?

We merken dat er steeds meer behoefte komt aan het online delen van herinneringen en het herdenken van dierbaren. Online maakt het mogelijk dat overal én op ieder gewenst tijdstip een dierbare herdacht kan worden middels een uiting zoals een gedicht, foto, video of tekst. Het is een mooie vorm van verbondenheid, juist wanneer betrokkenen niet in staat zijn fysiek samen te komen; een online ontmoetingsplaats. Herinneringen kunnen worden bekeken en gelezen waar en wanneer daar behoefte aan is, gesloten of openbaar. Aggeloo is dan ook al een tijdje bezig met het creëren en optimaliseren van haar nieuwe Memories Platform; een prachtige plek voor levende herinneringen.

logo_solo_greenlogo.jpg#asset:47043

Dat dit een sterk idee is met draagvlak, is gebleken als we kijken naar de NPO in samenwerking met de Evangelische Omroep. Zij hebben sinds 1 september óók een herinneringsplatform genaamd 'Ik mis je', naar het gelijknamig televisieprogramma, gelanceerd. Goed om te zien dat andere branches ook steeds meer bij het belang hiervan stilstaan en dit initiatief oppakken.

Memories, ons nieuwe platform, staat centraal tijdens de Uitvaartbeurs. Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering en dát is waarom wij geloven in juist deze nieuwe manier van herinneren.

Arcawrap (http://www.arcawrap.nl) is een innovatieve onderneming die het mogelijk maakt uitvaartkisten te personaliseren door middel van eigen -en standaard ontwerpen. “Het fantastische aan dit concept is dat echt alles mogelijk is, zelfs het kleinste idee kan samen met u tot realiseerbaar ontwerp worden gebracht.”  Wendy van der Linden, het (creatieve) brein achter dit initiatief, vindt dat uitvaartkisten verder afgestemd mogen worden op de individu. “Een uitvaart is heel persoonlijk, dus zo ook zeker de kist. Op deze manier kan het verhaal van een verloren dierbare op een nóg mooiere manier worden verteld.”

Door een aantal keer met Wendy afgesproken te hebben zagen wij beiden de toegevoegde waarde van een app. Een website is eigenlijk een visitekaartje van de onderneming. Een app wordt doelgericht gedownload en steekt anders in elkaar dan een website. Een app draait om inspiratie, gemak en service. Dat was juist waar Wendy naar op zoek was. “Aggeloo kwam met het idee om een inspiratie-app voor Arcawrap te ontwikkelen omdat wij graag interactie willen met dierbaren, het delen van weetjes, informatie maar ook afbeeldingen en herinneringen. Door Aggeloo de opdracht te geven iets te bedenken en ze te laten doen waar ze goed in zijn, hebben we nu een toegankelijke en gebruiksvriendelijke applicatie. Hiermee kunnen we online eenvoudig en ongedwongen met dierbaren in contact blijven en ideeën delen. Thumbs up for the good work guys!”

blogpost-12-09.jpg#asset:46561

Zo ziet u maar… Zo divers als uw aanbod is, zijn wij dan ook met onze mogelijkheden. We ontwikkelen niet alleen online oplossingen voor uitvaartondernemers maar ook voor leveranciers en partners. Daar zijn wij apetrots op! Het is een hele mooie wisselwerking dat een leverancier op deze manier interactie met families én met de ondernemer kan hebben. U kunt de app gratis downloaden in de Appstore. Wil de familie nét even wat anders? Dan biedt Arcawrap ongetwijfeld een oplossing. Arcawrap staat te popelen om haar producten en nieuwe app te tonen aan de branche. Ze zijn dan ook voor de eerste keer te vinden op de Vakbeurs te Gorinchem 28, 29 en 30 september.  

Zowel Wendy als wij van Aggeloo nodigen u van harte uit voor een gezellig gesprek en een drankje op onze stands! Het aftellen is begonnen, graag tot dan! 

Op een eenvoudige manier meer traffic naar uw website
Wat fijn om ondernemers zo enthousiast te horen over het gebruik van ons online condoleanceregister. Het verrast ons maandelijks als wij zien hoeveel mensen de behoefte hebben om een online boodschap te delen. Mensen schrijven vaak een persoonlijke herinnering die zij hebben met de overledene. Zo bijzonder en waardevol voor de nabestaanden, echt van onschatbare waarde! Een leuk weetje. Deze maand hebben ruim 20.000 (!) mensen een register ondertekend bij uitvaartondernemers met de integratie van een register van Aggeloo op hun website.

WAUW!

Condoleance2.png#asset:44957Waarom online condoleren? 
Vandaag aan het woord: Lowie van Gorp, Van Gorp Uitvaartzorg uit Kaatsheuvel (http://vangorpuitvaartzorg.nl/). Een dorp met ongeveer 16.000 inwoners. Soms denkt men dat online condoleren niet past in kleine dorpen die weinig inwoners telt. Integendeel. Iedereen heeft de behoefte om een persoonlijke herinnering te delen en eventueel meer te weten te komen over de uitvaart. Benieuwd naar het positieve effect? 

In 2014 is Lowie van Gorp, Van Gorp Uitvaartzorg, gestart met zijn eigen onderneming http://vangorpuitvaartzorg.nl/ Hij maakt gebruik van het condoleanceregister van Aggeloo sinds vorig jaar zomer. Het condoleanceregister levert hem wekelijks honderden bezoekers op zijn website. Overigens maakt hij sinds mei 2016 ook gebruik van zijn eigen mobiele app. Vanaf nu gratis te downloaden in de Appstores onder ‘Van Gorp’. 

Lowie omschrijft enkele meerwaarde en het positieve effect van het condoleanceregister. De kernwoorden van het condoleanceregister zijn voor hem:

"Hartverwarmend, tastbaar, waardevol, vindbaarheid en naamsbekendheid."

Condo.png#asset:44956


HARTVERWARMEND
Soms worden op het register herinneringen gedeeld die bij de familie niet bekend zijn. Het zijn ontboezemingen van oud-collega's of bekenden van vroeger. Zo'n verhaal is een hartverwarmende verrassing voor de nabestaanden.

TASTBAAR
Enkele maanden na de uitvaart sluit ik het register. Het is dan niet meer zichtbaar op internet. De familie ontvangt dan van mij een boekje met alle boodschappen die mensen hebben achtergelaten. Families zijn blij met de tastbare herinneringen. Voor mij is het een mooi contactmoment.

WAARDEVOL VOOR LATER
Zeker als er jonge kinderen betrokken zijn bij het afscheid is het fijn als zij later de herinneringen kunnen lezen die zijn opgeschreven over hun vader, moeder, opa, oma, broer of zus. 

VINDBAARHEID
Je denkt er wellicht niet als eerste aan, maar het is goed voor je ranking in Google. Een condoleanceregister genereert bezoekers op jouw website. En sites die veel bezocht worden, zijn populairder bij zoeken in Google.

GERICHTE NAAMSBEKENDHEID
Het is belangrijk dat je op de rouwkaart vraagt of mensen hun persoonlijke herinneringen willen delen in het condoleanceregister. Dit is tevens reclame voor je bedrijf, want jouw website en dus jouw bedrijf wordt genoemd. Tja, iedereen weet dan meteen dat jij de uitvaart begeleidt.


aggeloo_logo_DEF_zwart.png#asset:178In de volgende blog informeren wij u graag over de Vakbeurs: 28, 29 en 30 september in Gorinchem. Wij zijn erbij, 3 dagen lang!We're hiring!

08-04-2015

Junior Webdeveloper

Heb jij een ondernemende spirit en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Wil jij jouw creativiteit, enthousiasme en energie stoppen in tastbare projecten? Ben jij klaar om resultaten te boeken en gaandeweg te groeien? Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken!

Aggeloo is een jonge onderneming. Wij bouwen innovatieve online producten naar de specifieke wens van onze klant. Als Junior Webdeveloper wordt je bij ons onder de (vrije) vleugels genomen van een ervaren Senior Webdeveloper.

Je gaat je bezig houden met:

  • -PHP, MySQL, HTML5 en CSS3;
  • -Het door ontwikkelen van de bestaande technologie;
  • -Bijdrage leveren aan nieuwe toepassingen en technologieën.

Wij verwachten dat je ervaring hebt met:

  • -GIT (en versiebeheer)
  • -Twitter Bootstrap (Front-end frameworks)
  • -CRAFT CMS
  • -Yii framework

In ruil bieden wij jou een marktconform salaris, flexibele werktijden en een jong, dynamisch en ervaren team om mee samen te werken.

Hebben wij jouw enthousiasme geprikkeld? Stuur ons dan jouw CV en motivatie. Dit kan naar info@aggeloo.com. Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen naar 030-7630828.

De samenwerking tussen drie organisaties uit de Achterhoek heeft geresulteerd in een uniek product, een doodskist die ECHT uit de Achterhoek komt. 

Het hout is van de regionale Douglasspar uit Lochem en/of Winterswijk, de vulling van het matras en het kussen bestaat uit hooi van Winterswijkse Natuurweiden en de kisten worden gemaakt door mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt uit de Achterhoek. 

Logisch dus dat de kist het stempel 'Echt Achterhoek' draagt. 

Lees Meer...

Door Rainier Vrouenraets van Vrouenraets Uitvaartzorg in Heerlen

Ik had vroeger vriendjes op school die als ze naar huis liepen en een lijkwagen ergens zagen staan direct rechtsomkeert maakten en minimaal een straat omliepen om deze auto maar te ontlopen. Ik vond dat destijds al vreemd. Ik vond het eerder interessant en eigenlijk wel erg mooi om zo’n statige, lange, vaak Amerikaanse auto te zien glimmen in de zon. Tegenwoordig is het voor veel mensen niet meer zo’n probleem om een lijkwagen/rouwauto te zien staan. Het taboe gaat er rap vanaf, zeker als we op tv zulke programma’s zien langskomen als ‘Over mijn lijk’ en ‘De kist'. 

Lees Meer...

DATUM: 29 juli 2014

Uniek in Nederland: condoleren op de tablet

Rijksen UitvaartZorg – Vallei & Rijn introduceert condoleance op de tablet

Rijksen UitvaartZorg - Vallei & Rijngaat graag met haar tijd mee en biedt zijn klanten, in samenwerking met Aggeloo.com, de unieke mogelijkheid om te condoleren op de tablet. ‘Zo is condoleren nog gemakkelijker en wordt de herinnering aan de dierbare online levend gehouden’, vertelt uitvaartondernemer Johan Rijksen.

De condoleance op de tablet is nog helemaal nieuw in Nederland. Rijksen vertelt: ‘We zijn de eerste uitvaartonderneming in Nederland die is gestart met dit online condoleanceregister. Per tablet kunnen de familie en vrienden van de overledene een herinnering of steunbetuiging achterlaten bij de uitvaart. Dus waar we de gasten eerder met pen een boodschap en eventueel een adres achterlieten in het rouwboek, gebeurt dit nu helemaal online. En dat heeft veel voordelen.’

Lees Meer...

Door: Moniek van MensAlfine Uitvaarten

Laatst was er een condoleance. Er was een 72-jarige mevrouw gestorven na een kort ziekbed. De crematieplechtigheid was zaterdag voor Pinksteren. Haar enige dochter, Jeanine, voorzag dat er die dag veel mensen niet zouden komen omdat dit weekend natuurlijk vaak wordt aangegrepen voor een paar dagen vakantie. Op donderdagavond was er gelegenheid tot afscheid nemen bij de overleden mevrouw thuis. Met Jeanine had ik afgesproken erbij te zijn. Eén van de gasten sprak me bij binnenkomst aan en vroeg: ‘wat zal ik eigenlijk tegen Jeanine zeggen’? Ze bleek tot twee jaar geleden regelmatig met de moeder van Jeanine getennist te hebben.

Lees Meer...

Er zijn veel Oranje etalages maar deze roept toch wel wat reacties op. Zoveel zelfs dat de ondernemer een ware persverklaring heeft uitgebracht (zie onder). Wij van Aggeloo hebben kort een aantal vragen gesteld aan Anneke de Mik van de Uitvaartbloemist Momentum Florum.

Lees Meer...

Als uitvaartondernemer hoor ik vaak van mensen buiten dit vak dat men denkt dat er niets veranderd in deze branche. Toch zien we naar mijn mening vooral het laatste decennium veel verandering in gebruiken, rituelen en vooral mogelijkheden. Stond vroeger deze branche dan stil en is verandering in dit vak puur iets van deze tijd?

Graag wil ik u even meenemen in de geschiedenis; en dan specifiek: De recente begrafenishistorie zoals we die hier de afgelopen eeuw in Nederland hebben beleefd.

Het woord uitvaart is overigens een vertaling van het Latijnse ‘Exequiae’ wat zoveel betekent als ‘De optocht van het lijk en hen die het lijk volgen’.

Lees Meer...

We kennen de Dag van de Muziek, Dag van de Dans, Dag van de Aarde, maar de Dag van de Rouw bestaat nog niet in Nederland. Daar wilt Henriëtte aan de Wiel, oprichtster van de Dag van de Rouw, verandering in brengen. Morgen, 12 juni is de Dag van de Rouw. Henriëtte heeft voor 12 juni gekozen, omdat dan haar boek: hij zei; ‘’dag, meisje…’’ gaat uitkomen.

Lees Meer...

Natuurbegraven is een mooi en bijzonder alternatief voor begraven én cremeren. Natuurbegraven betekent een laatste rustplaats in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij u of uw dierbare past. In een bos, op een heideveld, onder een mooie boom of in de nabijheid van water. Natuurbegraven is in Nederland relatief nieuw, maar in andere landen, zoals Engeland en Duitsland, is het een begrip. Door te begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn komen dood en leven in harmonie samen op de natuurbegraafplaats. Bovendien hoeft het graf niet te worden onderhouden. Zo krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen.

Lees Meer...

Ballonverstrooiing is een unieke manier van asverstrooiing. De ballonnen gaan tot 25 kilometer hoog waar ze door de druk uit elkaar knallen. Daarna wordt de as in de atmosfeer opgenomen. De ballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar. 

Lees Meer...

Een worteltje en een krop sla halen herinneringen op aan een overleden konijn. Een hond filosofeert liggend voor zijn hok over twee recente sterfgevallen. Een sprinkhaan legt uit hoe hij na een ongeval heeft leren leven met een beenprothese, en een spin vertelt over haar vriendin, die zich heeft opgehangen.

Lees Meer...

Speechen tijdens een uitvaart is vaak emotioneel en persoonlijk.
Wij kwamen een speeche tegen die erg grappig is, waarom niet dachten wij gelijk?!

Als iemand is overleden kan je als nabestaanden kiezen om te begraven of te cremeren. Wanneer je voor een crematie kiest houd je de as van het lichaam over.
De meeste mensen bewaren deze as in een urn, maar je kan ook kiezen voor asverstrooiing. In Nederland beschikken de meeste begraafplaatsen en crematoria over een strooiveld, maar dit is niet verplicht.

Lees Meer...

Hunebedden mogen dan indrukwekkende graven zijn, zeker voor de tijd waarin ze gemaakt zijn. Over de wereld zijn er echter graven die nog veel indrukwekkender zijn door hun omvang en/of mystiek. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lees Meer...

Aggeloo en Stichting De Jonge Weduwe

Aggeloo heeft een gesprek met twee jonge weduwen: Petra van Rij, die samen met haar zus Marijke Stichting  De Jonge Weduwe oprichtte, en Miranda van der Vegt. Als jonge vader met een gelukkig gezin voel ik, Kenneth, me toch een beetje vreemd. Deels gevoed door mijn bezoek aan de website van De Jonge Weduwe, waar veel heftige verhalen openhartig met lotgenoten besproken worden, maar zeker ook door de twijfel over hoe het gesprek zal verlopen. Een mooie regenboog onderweg stelt me meteen gerust; dit wordt een mooi en inspirerend gesprek.

Lees Meer...

Jeetje.. Dit is indrukwekkend! Een zandbak in een grafsteen! 

AT5 | Wereldstad

13-03-2014

Een opname met Kenneth van Cauter, één van de oprichters van Aggeloo. 
Een mooie ode aan Joes Kloppenburg.

Club icoon: Rat Verlegh - 54 jaar geleden overleden, maar nog altijd genoeg mooie herinneringen om met elkaar te delen! 

Klik op de afbeelding om op de Memories pagina te komen:

Er bestaan in Nederland twee soorten verzekeringen voor je uitvaart. 
De eerste is een natura verzekering, deze betaalt uit in de vorm van producten en diensten.
De tweede is een kapitaal verzekering deze betaalt uit in een geldbedrag.

Bij een kapitaal verzekering heb je meer vrijheid dan bij een natura verzekering.
Je hoeft namelijk niet van tevoren te bepalen welke producten of diensten je graag zou willen. Ook de keuze van een uitvaartverzorger kan uitgesteld worden.

Lees Meer...

Mooie spreuken

20-02-2014

Er zijn heel erg veel spreuken en quotes over herinneringen en iedereen heeft wel een persoonlijke favoriet of een levensspreuk. 
Wij hebben er een aantal voor je verzameld.

Lees Meer...

Voor velen is de dood een tragische gebeurtenis...
Maar er zijn ook culturen waar dat heel anders is.
De Toraja's (Sulawesi) bijvoorbeeld vieren de dood.

Lees Meer...

Het nummer 'In Your Arms' heeft zanger Joshua speciaal geschreven ter herinnering aan zijn overleden vader.

Lees Meer...

Meeste mensen vinden het erg lastig om te speechen in het algemeen. Laat staan tijdens een uitvaart, waar vaak het verdriet overheerst. Zo'n speeche is vaak heel persoonlijk, dus je geeft meer van jezelf bloot dan in een andere situatie.

Lees Meer...

In deze mini documentaire delen vrienden van Joes Kloppenburg hun herinneringen met elkaar.