Asverstrooiing dmv een heliumballon

29-04-2014

Als iemand is overleden kan je als nabestaanden kiezen om te begraven of te cremeren. Wanneer je voor een crematie kiest houd je de as van het lichaam over.
De meeste mensen bewaren deze as in een urn, maar je kan ook kiezen voor asverstrooiing. In Nederland beschikken de meeste begraafplaatsen en crematoria over een strooiveld, maar dit is niet verplicht.

De enige wettelijke regel die verbonden is aan het verstrooiing van as is toestemming van de eigenaar van de grond. Wanneer je die hebt dan mag dit bijvoorbeeld in je eigen tuin, over het water of zelfs uit een vliegtuig.

In Nederland zijn diverse (commerciële) partijen die de mogelijkheid bieden om je as te verstrooien op zee, overigens hoef je hier niet zelf bij aanwezig te zijn. Wij werden geïnspireerd door de mogelijkheid om een ballon gevuld met heliumgas te gebruiken. Hiervoor worden biologisch afbreekbare ballonnen gebruikt, zodra zo'n ballon hoog in de lucht is zal deze knappen en wordt de as verstrooid. De as kan ook verdeeld worden over meerdere ballonnen, op die manier kan je met elkaar de ballonnen oplaten.

<< Terug