Paarden in de rouw...

10-10-2014

Door Rainier Vrouenraets van Vrouenraets Uitvaartzorg in Heerlen

Ik had vroeger vriendjes op school die als ze naar huis liepen en een lijkwagen ergens zagen staan direct rechtsomkeert maakten en minimaal een straat omliepen om deze auto maar te ontlopen. Ik vond dat destijds al vreemd. Ik vond het eerder interessant en eigenlijk wel erg mooi om zo’n statige, lange, vaak Amerikaanse auto te zien glimmen in de zon. Tegenwoordig is het voor veel mensen niet meer zo’n probleem om een lijkwagen/rouwauto te zien staan. Het taboe gaat er rap vanaf, zeker als we op tv zulke programma’s zien langskomen als ‘Over mijn lijk’ en ‘De kist'. 

Zo’n kleine knalgele Fiat 500 met op het dak een doodskist is eerder een attractie dan eng! En eigenlijk was het zien van dit soort vervoer vóór de jaren vijftig in Nederland ook al eeuwen doodnormaal. Voordat we de dood gingen verstoppen was het namelijk heel gewoon om zeer regelmatig geconfronteerd te worden met de vaak prachtige lijkkoetsen. 

De eerste koets in Nederland welke speciaal gemaakt werd voor het vervoer van de overledene was die voor de uitvaart van prins Frederik Hendrik in 1647. Deze werd ontworpen door de bekende hofarchitect Pieter Post. Een aantal decennia later was het voor de hogere klassen in de maatschappij heel normaal geworden om zich per lijkkoets naar het graf te laten rijden. Tijdens de uitvaart van voornoemde prins liep ook zijn trouwe paard mee in de lijkstoet. Beslagen met twee houten zolen onder de hoeven liep het paard flink kreupel. Dit was ter symbolische uiting van droefheid, iets wat we in deze tijd waarschijnlijk zo’n edel dier niet aan zouden doen. Eeuwen later zien we het gebruik van een rouwpaard nog steeds bij bijvoorbeeld presidentiële begrafenissen in de USA. Het paard van Abraham Lincoln (Old Robin) liep mee in de rouwstoet van zijn berijder en ook die van John F. Kennedy (Black Jack) en Ronald Reagan (Sergeant York). 

Vaak was het gebruikelijk dat men de rijlaarzen dan omgekeerd in de stijgbeugels vastmaakte als teken dat het paard nooit meer door de eigenaar bereden zou gaan worden omdat deze overleden was. Het paard Black Jack heeft uiteindelijk in maar liefst vier rouwstoeten meegelopen; van de presidenten Kennedy, Hoover, Johnson en de bekende generaal MacArthur. Toen Black Jack stierf in 1976 kreeg hij zelfs vooraf aan de crematie een uitvaart met volledige militaire eer.. Dit eerbetoon was eerder alleen het paard van de beroemde generaal Custer genaamd Comanche ten deel gevallen. Met dit verschil dat Black Jack gecremeerd werd maar Comanche zijn hoofd nooit te rusten heeft kunnen leggen omdat hij nog steeds opgezet en wel in een glasvitrine van de universiteit van Kansas te bewonderen is. Zo is en blijft hij nog heel lang de enige ‘overlevende’ van de wereldberoemde slag tussen o.a. Custer en Sitting Bull bij the Little Bighorn. 

Zelf zo’n beroemd paard bekijken kan ook in Nederland. Wexy, het paard van koning Willem II waar hij tijdens de slag bij Waterloo op reed is door de latere oprichter van de Zoo in Antwerpen destijds geprepareerd en opgezet en wordt nog regelmatig op verschillende locaties tentoongesteld. De eeuwige rust laat ook voor Wexy helaas nog even op zich wachten..

Door: Rainier Vrouenraets

http://www.deuitvaartzaak.nl/ 

<< Terug