Verlies verwerken met acht knipogen

16-05-2014

Een worteltje en een krop sla halen herinneringen op aan een overleden konijn. Een hond filosofeert liggend voor zijn hok over twee recente sterfgevallen. Een sprinkhaan legt uit hoe hij na een ongeval heeft leren leven met een beenprothese, en een spin vertelt over haar vriendin, die zich heeft opgehangen.

Deze vier verhalen zijn door elkaar gemonteerd in de animatiefilm Good Grief van Fiona Dalwood uit Australië. De video van acht minuten won in 2012 verschillende prijzen en staat sinds kort op Vimeo.com. Buiten beeld worden de verhalen verteld door de mensen die het in werkelijkheid is overkomen. Dalwood zelf kwam op het idee voor de film toen ze haar moeder verloor. Door de rollen in beeld aan dieren en groente te geven, haalt ze de scherpe kantjes eraf en houdt ze de somberheid op afstand. Een glansrol is er voor de spin, die haar web gebruikt om de was aan op te hangen en als ze ontroerend raakt, knippert met acht ogen tegelijk. Zoveel verdriet, en toch kijk je met een glimlach.

Geen wonder dat deze film, zoals de begeleidende tekst op Vimeo vermeldt, gebruikt wordt bij educatieve projecten over verlies en hoe je daar iets positiefs uit kunt halen.

(Bron: NRC Handelsblad van woensdag 14 mei 2014)

<< Terug