Wat zeg je tijdens een Condoleance?

29-07-2014

Door: Moniek van MensAlfine Uitvaarten

Laatst was er een condoleance. Er was een 72-jarige mevrouw gestorven na een kort ziekbed. De crematieplechtigheid was zaterdag voor Pinksteren. Haar enige dochter, Jeanine, voorzag dat er die dag veel mensen niet zouden komen omdat dit weekend natuurlijk vaak wordt aangegrepen voor een paar dagen vakantie. Op donderdagavond was er gelegenheid tot afscheid nemen bij de overleden mevrouw thuis. Met Jeanine had ik afgesproken erbij te zijn. Eén van de gasten sprak me bij binnenkomst aan en vroeg: ‘wat zal ik eigenlijk tegen Jeanine zeggen’? Ze bleek tot twee jaar geleden regelmatig met de moeder van Jeanine getennist te hebben.

Na die tijd kwamen ze elkaar nog regelmatig op straat tegen en maakten dan een praatje. Er was sprake van wederzijdse sympathie. Geen vriendinnen waren ze maar wel ‘goede’ kennissen. Ze had in een krantenadvertentie gelezen dat de bewuste mevrouw was overleden.

Ik zal haar missen

Ik raadde haar aan om dit bovenstaande aan Jeanine te vertellen. En om haar ook te zeggen dat ze dit contact voortaan zou missen, als dat ook daadwerkelijk het geval was. En ze zou haar kracht kunnen wensen bij het verwerken van het verlies van haar moeder.

Lees verder op www.alfineuitvaarten.nl

<< Terug