communicatie

Communiceren kunt u leren

Communiceren lijkt niet moeilijk. Het is namelijk iets wat we al leren sinds onze geboorte. We huilen bij pijn, lachen bij grapjes en glimlachen wanneer we iets leuks vinden. Als we ouder worden blijven we dit doen maar leren we naast deze non-verbale communicatie ook verbaal te communiceren. Toch komt er bij communicatie meer kijken dan u zou denken. Want hoe bereikt u nou de doelgroep die u wilt bereiken en bent u er eigenlijk wel bewust mee bezig wie u wilt bereiken? In dit artikel bespreken we een aantal punten waar u op kunt letten om gerichter te communiceren naar uw doelgroep.

Bepaal het doel

Wat is uw doel en wat wilt u daarmee bereiken? Dit is een belangrijk onderdeel binnen communicatie. U kunt hierbij denken aan het doel van een bepaalde communicatie uiting maar ook aan een groot overkoepelend doel zoals uw uitvaartonderneming verduurzamen. Wanneer dit een hoofddoelen van uw onderneming is zou het raar zijn om bij een uitvaart een diesel te rijden. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat het doel is en wat u precies wilt bereiken binnen uw communicatie.

Op wie wilt u zich richten?

Het is belangrijk om uw communicatie aan te passen op de doelgroep die u wilt bereiken. U kunt namelijk niet iedereen op dezelfde manier aanspreken. Communicatie naar jongeren is vaak anders dan communicatie naar ouderen. Als uitvaartonderneming moet u kunnen communiceren naar verschillende leeftijden, het is dus belangrijk om hierop in te spelen door middel van de juiste communicatie.

Bepaal de boodschap

Bepaal altijd de boodschap. Wat wilt u dat de doelgroep gaat doen met uw informatie? Hierbij moet u rekening houden met de volgende drie aspecten binnen communicatie: kennis, houding en gedrag. Wat wilt u  bereiken met uw boodschap? Wilt u dat iemand kennis op doet, ergens van overtuigd wordt of dat zij daadwerkelijk overgaan tot een handeling?

Vorm & medium

Nadat u in kaart hebt gebracht wat de doelgroep, de boodschap en het doel is kunt u de vorm gaan bepalen. Hierbij kunt u denken aan communicatie via tekst, video, foto, geluid en nog veel meer. Ook is het goed om na te gaan welk medium hierbij past. Gaat u communiceren via Facebook, LinkedIn, een brief, een app of toch het intranet of de website?

Herhaling

De zender denkt vaak dat een ontvanger de boodschap in één keer begrijpt. Dit is echter niet het geval. Herhaal uw boodschap en breng eventueel variatie in de boodschap aan, maar houd de kern van uw boodschap constant.

Wanneer u dit goed voor uzelf in kaart hebt gebracht zult u merken dat uw communicatie beter binnen komt bij uw doelgroep. Lastig om dit daadwerkelijk te verwerkelijken door moeite met plannen? Met dit artikel over plannen komt u steeds een stapje dichterbij!