doelen stellen voor uw organisatie

Doelen stellen, hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Het stellen van doelen klinkt misschien gemakkelijk maar dat is niet altijd het geval. Het is erg belangrijk dat u zeker bent van uw zaak  en uzelf  of uw organisatie goed kent. Alleen dat is al een grote uitdaging. Toch is het belangrijk, of u nou doelen opstelt over uw loopbaan, leven of uw organisatie. Om u op weg te helpen met het bepalen van uw doelen gaan we een aantal stappen doorlopen.

Stap 1: met doelen pusht u uw ontwikkeling

Wanneer u wilt groeien, zowel in uw leven als organisatie is het stellen van doelen essentieel. Wanneer u doelen opschrijft over uw organisatie is de kans al groter dat u deze zult bereiken, want als u ze ziet, dan kunt u ze bereiken!

Stap 2: blijf bij uzelf

Dit klinkt misschien logisch maar het is bewezen dat wij mensen de gehele dag door worden beïnvloed door alles wat er om ons heen gebeurt. We spreken ontzettend veel mensen zoals collega’s, vrienden, kennissen en ouders. Hierdoor kan het zomaar zijn dat wat u eerst belangrijk vond, opeens steeds onbelangrijker wordt door de mening van anderen. Of u gaat juist doelen stellen omdat iedereen een bepaald doel stelt. Neem bijvoorbeeld nieuwjaarsdoelen zoals sparen. Veel mensen doen dit dus heeft u al snel het gevoel dat u mee moet doen, maar wilt u dit wel echt? Zo zit dit ook wanneer u doelen wilt stellen voor uw organisatie.

Stap 3: dream big

Vaak durven we geen grote doelen voor onszelf of onze organisatie te stellen. Dit komt omdat we bijvoorbeeld twijfelen of ze wel haalbaar zijn of het niet hoog in de bol willen hebben. Toch is het belangrijk dat u uzelf uitdaagt bij het stellen van doelen. Wanneer u de lat een stukje hoger legt en dit doel dan behaald, groeit het zelfvertrouwen en zult u steeds mooiere en grotere doelen gaan formuleren. Let wel op dat uw doelen realistisch blijven.

Stap 4: plan uw doelen

Wanneer u doelen gaat stellen is het van belang dat u er een haalbare planning omheen maakt. Wanneer wilt u uw doelen bereikt hebben en wat zijn de tussenstappen? Daarnaast is het maken van een planning ook een stok achter de deur om daadwerkelijk aan uw doelen te werken. In een organisatie werkt dit goed omdat anderen weten van de doelen die er bijvoorbeeld per team zijn gesteld. Wanneer u uw doelen dus deelt met anderen kunt u niet zomaar stoppen en krijgt u nog meer motivatie om ervoor te gaan!

Stap 5: maak uw doelen visueel

En dan de laatste stap, maar zeker niet de minste belangrijke. Wanneer u uw doelen opschrijft en deze vervolgens tussen al het papierwerk verdwijnen, kijkt u er niet vaak genoeg meer naar. Daarom is het visueel maken van uw doelen een fijne manier om erop terug te blikken. Wanneer u doelen visueel maakt is het ook voor de gehele organisatie beter te begrijpen en weten jullie gezamenlijk waar jullie naartoe werken!

We hopen dat we u op deze manier op weg hebben geholpen bij het stellen van doelen voor uw organisatie. Om doelen goed door te communiceren naar de gehele organisatie is het belangrijk dat alles goed en duidelijk geformuleerd wordt. Lees deze blog over hoe u juist communiceren kunt leren!