Uitvaart Seminar: De Facebook Editie

Met meerdere georganiseerde kennissessies op het gebied van Google, vonden we het tijd om onze andere expertise uit te lichten tijdens een seminar voor uitvaartondernemers, namelijk social media. Op woensdag 5 juni organiseerden wij in samenwerking met Clicakbles voor de vierde keer een succesvolle seminar voor medewerkers in de uitvaartbranche. In dit artikel lees je een samenvatting van de kennissessie met het onderwerp social media.

Facebook marketing voor uitvaartondernemers

Michael Letens, directeur Clickables, trapte de ochtend af met een aantal trends en cijfers uit de branche in combinatie met online marketing. Wist je bijvoorbeeld dat 50% van de doelgroep dagelijks op Facebook zit?

Hierna was het de beurt aan Marije van Eijk, online marketeer bij Clickables, om de aanwezigen te vertellen over de inrichting van een Facebookbedrijfspagina en het plaatsen van content op de tijdlijn van een pagina. 7 Praktische tips werden gegeven voor het optimaal inrichten van de bedrijfspagina. Onderdelen als herkenbaarheid in beeld, relevante call-to-action buttons en juiste bedrijfsinformatie kwamen aan bod.

Aan de slag met content!

Zodra de inrichting van een Facebookbedrijfspagina verteld was, maakte Marije de stap naar het vullen van de tijdlijn met interessante content. Hierin waren verschillende pijlers belangrijk: met welk doel zet je content in als uitvaartondernemer? Hoe richt je een post in? Waar plaats je de content? En wanneer en hoe plaats je een bericht?

Als uitvaartondernemer wil je jouw volgers vooral inspireren, informeren en uitnodigen. Je wilt onder de aandacht komen bij families die jou in de toekomst nodig hebben bij een overlijden. In een Facebookpost zijn tegenwoordig veel opties mogelijk om dit te delen. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen waar je bent of een vraag stellen aan je publiek in de vorm van een poll. Dit versterk platte tekst en beeld.

Uiteindelijk stonden we nog even stil bij een aantal cijfers die inzichtelijk maken wanneer je het beste een post kunt plaatsen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het plaatsen van een bericht op woensdagavond om 19:00 uur de meeste interactie oplevert!

Adverteren op social media

Na een korte koffiepauze nam Michael het woord en informeerde de aanwezigen over adverteren op Facebook. Hierin nam hij een aanloop met het delen van informatie over waarom het adverteren op Facebook erg interessant is voor een uitvaartondernemer. Zo is Facebook een belangrijk medium om in een vroeg stadium het eerste contact te leggen met families.

Na een korte koffiepauze nam Michael het woord en informeerde de aanwezigen over adverteren op Facebook. Hierin nam hij een aanloop met het delen van informatie over waarom het adverteren op Facebook erg interessant is voor een uitvaartondernemer. Zo is Facebook een belangrijk medium om in een vroeg stadium het eerste contact te leggen met families.

Met enkele voorbeelden van advertenties maakte Michael inzichtelijk wat wij weg kunnen zetten voor ondernemers. Zo is het wensenboekje een ideaal middel om te promoten via Facebook met als doel het creëren van bewustwording bij de doelgroep. Ook is Facebook een middel om offline uitingen te ondersteunen. Een flyer of bericht in de lokale krant over een herdenkingsavond kan een boost krijgen door deze ook weer te geven op Facebook en eventueel betaald te promoten onder de doelgroep in de omgeving.

Voorbeeld cases

Om te laten zien wat wij neer kunnen zetten en wat hieruit gehaald kan worden had Michael een tweetal cases klaarstaan. Een van deze cases ging in op de innovatieve ontwikkelingen die Facebook continu doormaakt en waar wij dan ook mee aan de slag gaan. Bij een van onze klanten uit de uitvaartbranche hebben we een volautomatische chatbot ingericht in Messenger, het chatplatform van Facebook. Hier hebben wij vragen ingesteld die zij voor een offerte zouden kunnen stellen. Aan het eind van deze ‘flow’ worden de antwoorden via een mail gestuurd naar de ondernemer waar hij dan mee aan de slag kan gaan om een offerte toe te sturen. Uiteindelijk heeft dit voor de ondernemer 20 offerteaanvragen opgeleverd binnen een kwartaal tijd.

Afronding en netwerklunch

Na een samenvatting van de informatieve ochtend was het tijd voor vragen. Hierin konden Marije en Michael sparren met de aanwezige ondernemers en onduidelijkheden over het platform uit de lucht helpen. Aansluitend organiseerde restaurant en zalencentrum De Engel in Houten een heerlijke lunch en sloten we de ochtend af met een netwerkmoment.